Българската болнична асоциация за втора година участва в инициативата Забавно лято,

...
Българската болнична асоциация за втора година участва в инициативата Забавно лято,
Коментари Харесай

Адв. Димитрова: Икономическите анализи показват огромен дефицит в здравния сектор у нас

Българската болнична асоциация за втора година взе участие в инициативата  " Забавно лято, грижовна есен ", посредством която хората в отдалечени региони могат да получат достъп до услуги, които нямат или не употребяват. Това заяви председателката на ББА адв. Свилена Димитрова пред Bulgaria ON AIR. Кампанията се организира от 2015 година и посредством нея са прегледани над 8000 души.

„ Тази година успяхме да прегледаме към 40% повече пациенти, в сравнение с през предходната година. Колегите от трите лечебни заведения – Медика - Русе, Хигия - Пазарджик и „ Св. София “ в столицата, които реализират прегледите в Благоевград и Гоце Делчев, не са прибирали никого “, добави тя.

„ От болничното заведение тръгнахме няколко екипа в областта на гастроентерологията, ортопедията, съдовата хирургия, бяхме разграничени на две групи и обхванахме много хора, които минаха по прегледи “, добави доктор Росен Разбойников от болница „ Св. София “.

По негови думи хората в тези обитаеми места забавят, отсрочват или не посещават постоянно експерти.

„ Общопрактикуващите лекари обгрижват добре пациентите в тези обитаеми места, само че има някои неща, с които не могат да се оправят, характерни признаци, които не са толкоз постоянно срещани в общата процедура. От друга страна самите заболели – персонално мнение – че не посещават постоянно лекари в хода на едно всекидневие, пропущат или отсрочват, а симптоматиката стига до степен, в която се изискват незабавни визити при доктор “, изясни той.

Д-р Разбойников уточни, че над 50% от хората, пристигнали на чист профилактичен обзор, са имали болести, без да знаят за тях. „ Натъкнахме са на заболели, които имаха изострен проблем, който трябваше да бъде решен в границите на 24 часа. Идваха и младежи за профилактичен обзор, за които беше открито начално заболяване “, добави медикът.

На въпрос по какъв начин може да се реши този проблем, юрист Свилена Димитрова отговори, че с изключение на проблем с фрагментите, има подобен и със здравната просвета на популацията.

„ Проблемът с фрагментите е водещ в бранш „ Здравеопазване “. Той би трябвало да бъде решен незабавно, изключително като приказваме за поощряване на младежите да бъде даден път, да бъде дадена опция за развиване и професионално израстване, само че с тези прегледи имаме ниска и незадоволителна здравна просвета на популацията “, посочи тя.

„ На нов обзор се върви рядко, даже се върви в моменти, когато е изтърван подобаващият миг за лекуване, а се стартира с лекуване на болесттите им. От болните, които сме прегледали, имахме над 30%, които сме хоспитализирали “, добави доктор Разбойников.

Адв. Димитрова акцентира, че това е частна самодейност, само че не може да се разчита на частните самодейностите да решат проблемите в цялата страна. „ Много се приказва за това каква промяна е нужна на опазването на здравето ни. Трябва да се построи система, посредством която хората да са осведомени какъв е най-бързият метод, по който да стигне до експерт. Едно от нещата, които може би ще решат проблемите, свързани с този вид потребност, са медицинските хеликоптери “, сподели тя.

„ Винаги когато се повдигне въпрос, че България отделя прекомерно малко от брутния си вътрешен артикул за опазване на здравето, постоянно е неловко и се намираме в предизборна акция, никой не желае да се ангажира със сериозен взор към казуса. Лекарският съюз подчертава върху него неслучайно, икономическите разбори демонстрират голям недостиг “, разяснява адв. Димитрова във връзка предлагането на БЛС за гладко увеличение на здравните вноски, което да доближи до 12%.

„ Не би трябвало решенията да идват от експертите, обикновено е да идват от страна на страната. След като обаче години наред чакаме такова решение, а то не идва, ние сме в обстановка да бъдат предлагани от организации, експерти, тъй като страната не се оправя. Кой различен с изключение на нас може да влага в личното си здраве “, акцентира адв. Димитрова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР